Planning Permission Certain in Twerton

June 16, 2009 10:30 am Published by

Tetlow King Planning (TKP) have secured a residential planning permission on a disused site on Twerton High Street, Bath on behalf of the Aster Group. The development will include 19 affordable units and 10 extra care flats for young adults with learning difficulties and will contribute substantially to the regeneration of the centre of Twerton.

This is the third complex planning permission TKP has secured for Aster Group in the Bristol/Bath area over the past 12 months.

TKP were involved with the scheme from the very start, providing an initial appraisal based on the significant constraints of the site, to inform the first designs; working closely with NOMA Architects. The constraints included; archaeology, highways access, urban design and conservation; as the site is located next to a Listed Building  and within both the City of Bath Conservation Area and the UNESCO World Heritage Site.  Advice was subsequently provided on the public consultation event and how to incorporate local residents comments within the scheme. The local planning authority originally sought to insist on a pedestrian linkage through the site against the wishes of local residents.  TKP convinced Council officers that the residents’ objections to pedestrian linkage, due to concerns over anti-social behaviour, were justified and the scheme was amended accordingly.

In addition, TKP worked alongside the Architects to deliver the local member’s request for some green space at the front of the site, despite initial doubts from some Council officers.

The pre-application and full application submissions were coordinated by TKP and included a detailed planning supporting statement.  Subsequent negotiations were undertaken to agree both the detailed design and the terms of the Section 106 Undertaking with each of the relevant officers of the Council.  A delegated planning approval was signed off 29 May 2009.

A number of different objectives had to be achieved including balancing the exacting design requirements  against the client’s need to maintain a viable scheme. In particular a compromise was reached on the number of storeys at the front of the site and the particular facing and roofing materials to be used on the elevation to the traditional High Street.